Olvasók

Zumi 500 literes akváriuma

Az akvárium 2008 szeptemberében egy szép tengeri akváriumból lett átalakítva.
A világítás maradt, csak a HQI izzók és a T5 csöveket cseréltem alacsonyabb kelvin számúra. A technikai tartály maradt, így továbbra is ott folyik a szűrés. Ennek része egy 70 literes akvárium, ahol oldódik a Co2 illetve itt kapott helyet 2db akvárium fűtő. Lent van egy tengeriben használatos csepegtető torony (ez újdonság az édesvízi akvarisztikában). Különböző fakkokban elhelyezett szűrőanyagokon folyik át a víz a felnyomó motorhoz.

A tengeri akvarisztikában komoly erőfeszítéssel nagyon impozáns kőkorallos akváriumot sikerült létre hoznom. Több „tengeris” barátom kérdőre vonja döntésem megalapozottságát, de Amano akváriumait látva éreztem ez az én új utam. Szeretem a kihívásokat! Célom, hogy itt is megálljam a helyem.


Hogy tetszett?

Tetszett
0
Imádtam
0
Nem is tudom...
0

You may also like

24 Comments

 1. Gratulalok Zumi,
  Igazan szep mind a ket akvarium, nagyon tetszenek. Inmpozans a technikai hatter is.
  Ha szabad annyi eszrevetelt tenni, hogy kicsit uresnek erzem a ket oldaso kozepteret, illetve kicsit szimmetrikus. Esetleg a kozepso fa-Anubias kopozitio kicsit valamelyik szele fel elmozdulna, es a masik oldara valamilyen ellenpont kerulne…
  Persze eleg magas az akvarium, no meg nagy a terfogat is, szoval ez csak eszrevetel. Nagyon tetszik.

 2. Szia Horvzol!

  Köszönöm,szerintem is szimmetrikus.Az ötlet jó,lehet hogy balra kéne húzni a fát és valamit a túloldalra tenni.De még keresem a végleges stílust.Szóval lesz ez még sokkal jobb is.

 3. Én is csak gratulálni tudok! Úgy látom a HQI és s T5-ös fényeket szeretik a növények. Hihetetlen, hogy milyen ütemben nőnek…
  Valóban a szimetria miatt lett kicsit egysíkú a kompozíció. Viszont az a szerencse, hogy ezt a vasfa mozgatásával és esetleg további vasfák elhelyezésével könnyen meg tudod változtatni.
  Azt áruld már el légyszi, hogy az a sok biztosíték, meg konektor, mind az akihoz való?
  A tengerisek hamarosan sárgulni fognak az irígységtől, meglátod! 😉

 4. pfff szep az aksi. nagyon durva tech hatter van mogotte. a kapcsolotablat elnezve picit magamhoz tertem 😉 az a co2 palack 5 vagy 10 kilos? kerdezhetek olyat hogy hol szerezted? Linde-nel probaltam de 10 kilos palacknal kissebb nincs.

  egyebkent tenyleg szep. grat. en is filozok egy ilyen kulso CO2 reaktoron. ez az aqua medic 1000-es?

 5. Sziasztok!
  Nigro a konnektorok és a biztosítékok mind az aksihoz valók.A tengerinél nem is volt sok szabad helyem.Illetve minden fontos egységnek saját megszakítója volt, van.Nem kell kihúzkodni, csak lekapcsolni.A 4 db időkapcsoló pedig vezérli a lámpákat,és a holdfény ledeket.
  Viktorlantos A palack 5kg-os.10 kg vettem az internetről és elcseréltem egy 5 kg-ra.A reaktor Aquamedic 1000-es.

 6. Szia Zumi

  Én is csak gratulálni tudok a növények szépségéhez. A akorábbi hozzászólásokat tudom megerősíteni, hogy a koncepció nincs még a helyén, de ez a te esetedben csak részlet kérdés. Üdvözöllek a csapatban! 🙂

 7. Én is gratulálok, a növényeiden tényleg látszik, hogy egészségesek. A kompozícióban a korábban írt kritikákkal egyetértek, annyit tennék még hozzá, hogy az átmeneti növények vagy kövek/fák nagyon hiányoznak az előtér és háttér között. A „stem”-ek alsó részeit el kell takarni valamivel és folymatos „emelkedést” kell produkálni az előtértől a háttér felé. Az összképet a háttér növények fokozatokban történő nyírásával is javíthatod, a hátsók legyenek magasabbak, az elülsők alacsonyabbak. A növényeknek a felszínt soha nem szabad elérnie egy ilyen kompozícióban. Az anubias-os fa kifejezetten rendezetlen hatást kelt. Mivel a fókuszpontban van, ez az egész akvárium rendezetlenségét sugallja.

  Ezektől függetlenül rendkívüli potenciálja van a növényválasztásodnak, apró változtatásokkal remek akváriumod lesz!

 8. Szia Zumi!

  Gratulálok nagyon szép akvárium, és impozáns technika 🙂

  Remélem a garnélák vígan szöszmötölnek benne 🙂

 9. Nagyon szép lett, gratulálok én is! Nekem valószínűleg nem lett volna szívem szétszedni egy ilyen szép tengeri aksit. 🙂 Mik a medence paraméterei?

 10. Szia!

  Gratula! Gyönyörűek a növényeid!!! Mivel tápozod őket? Az elrendezéssel kapcsolatban már látom kaptál néhány tanácsot, igy én nem ötletelek. 🙂 Alga még mindig nincs? 🙂

 11. Nagyon szép!!! Én is csak azt tudom mondani hogy túl szimmetrikus, középen vasfa két szélén növények :S, de lehet rajta segíteni és mint írtad át is fogod rendezni 😀 Ha szabad megkérdeznem mennyi a villanyszámlátok???? 😀 Érdekelne ennyi technikai kütyü mellett 😀

 12. mesés.

 13. Sziasztok!
  Tápozás:Most éppen Tetra PlantaMin napi 10 ml.De azért ezt mert éppen ilyet kaptam.Én nem nagyon hiszek benne.Nélküle is nőttek így a növényeim.A fény és a co többet ér.
  Paraméterek : 125cm Hosszú X 70cm Széles X 55cm Mély.
  Villany: Havi 20 ,a tengerivel több volt.Igaz a tűzhely is villany.De mostanában gyertyával világítunk + az akvárium.
  Garnélák:Szerintem volt veszteség közöttük,az amanókat többet látom.A Tieidből szeretnék még 10 db-ot, erősítésnek.

 14. Szia Zumi!

  Nagyon szépek a növényeid. Az akváriumod mélysége(70cm), meg igazán szép lehetőségeket rejt magában. Ha szépen lépcsősen beűlteted, ahogy Keymaker is tanácsolta, varázslatos kis vízikerted lesz, engem meg majd esz a sárga irígység 🙂

 15. Szia Zumi!
  Kérdéseim a következők lennének: Mennyi a HQI izzód Kelvinszáma és mi az izzó neve ( R7s vagy R7Xs)? A szine kékes vagy sárgás? Illetve mennyi a viztől való távolsága, hogy ne főzzek halászlevet?? 🙂
  Válaszod előre is köszi.

 16. Zumi,

  A tápozás nem hit kérdése. 🙂

  Ha a növényeid nem kapják meg a fény erősségéhez mért megfelelő mennyiségű tápanyagot akkor bomlásnak indulnak és megjelenik az alga. Ez tény.

  A tápozás nélküli akváriumok csak úgy tudnak működni, hogy a halak bomlástermékéből a szűrőben és az akváriumban a baktériumok által termelt ammónia a nitrogénfelvételhez elégséges mennyiséget termel hosszú távon és ha csapvízzel cserélsz vizet, akkor a csapvízben elegendő mennyiségű Kálium és Foszfát, illetve nyomelemek vannak.

  Ezt kikerülni nem lehet. 🙂

  A közepes vagy erős (több mint 2 WPG) megvilágítás és CO2 befecskendezés mellett gyakrolatilag lehetetlen tápozás nélkül egészséges növényeket nevelni.

  A kereskedelmi forgalomban kapható tápszerek sajnos nem alkalmasak a kísérletezés nélküli elégséges növekedés biztosításához. (A kísérletezés pedig elkerülhetetlenül algásodáshoz vezet.) Azon kívül, hogy gyakorlatilag a vízért fizetsz – sokat, a legtöbbször fogalmad sincs, hogy milyen alkotóelemekből áll össze, sőt, még az adagolási útmutató is félre fog vezetni, mert szinte kivétel nélkül túl alacsony értékeket tüntet fel.

  A legjobb és legolcsóbb megoldás porokból megkeverni a tápanyagot. Ekkor egyrészről pontosan tudni fogod, hogy miből mennyit adagolsz, másrészről nem kell súlyos tízezreket költeni évente egy nagyobb akvárium tápozására. A módszernek két hátránya van.

  Egyrészt egy kicsit bele kell mélyedni a tápanyagok adagolásának elméletébe és a keverés technikájába. A legtöbben ezt nem fogják megtenni.

  Másrészt egyes tápanyagokat pl. jó minőségű – kemény vízben is stabil – kelátokkal rendelkező mikro tápszert Magyarországon nem lehet beszerezni. Európában jelenleg egyetlen helyet ismerek, ahol HEDDTA kelátokkal „szerelt” mikro tápanyagot lehet kapni, ez a svéd Peter Haack (haack.se/pmdd). Ez ugyanaz a kelát, amit a Tropica használ a Plant Nutrition + tápszerében. Elég erős ahhoz, hogy rá merjék írni a heti adagolást – tehát túlél több napot a fényben és kemény vízben anélkül, hogy lebomlana, és a vas kicsapódna és a foszfáttal reakcióba lépne. Ez a szűrőben tenyésző baktériumokat képes rövid úton tönkre vágni, aztán csodálkozik az ember, hogy az ammónia lebontás elégtelensége miatt megjelenik az alga és rögtön a tápszerezés elméletét hajlandó megkérdőjelezni. Pedig nincs másról szó, mint rossz kelátokról…

  Még az AquaEssentials sem hajlandó közzé tenni (azt mondják telefonon nekem, hogy nem tudják), hogy milyen kelátok vannak a Trace Elements Mix-ükben. Ezért több Brit akvaristával együtt arra gyanakszunk, hogy a gyengébb EDTA van benne. (Többeknek volt már rossz tapasztalata vele).

  A makro tápanyagok nagy része viszont megvásárolható itthon is (igaz a szokásos 30-50% !! felárért). Még szállítással együtt is olcsóbban lehet Angliából vagy Svédországból rendelni.

  Hát kb. ez a tápszerekről. Ha érdekel titeket a dolog, egyszer összedobok egy részletesebb összefoglalót is…

 17. Ez nagyon hasznos informatio, nem tudtam, hogy a hagyomanyos EDTA-s nyomelemes oldatok ennyire instabilak. Akkor mar ertem miert, ajanljak hetente tobbszori adagolasukat..
  Ha haszabad kerdezni, az EDTA-s tapoldatot milyen surun adjatok ennek tukrebe? Eddig en hetente adtam.
  A HEDDTA mas is hasznalja? Mennyivel dragabb mint a „gyari” Sera vagy Tetra nyomelemes oldat?

 18. horvzol,

  nekem szerencsére soha nem volt dolgom EDTA kelátokkal, de azt mondják akik használják, hogy a heti 3 adagolással (amit a PMDD+PO4 vagy EI is javasol nagyobb akváriumokban) lehetnek bajok. Ebből arra következtetek, hogy ilyen nyomelem-mixek esetében a napi adagolás javallott. A növények csak így tudják felvenni a szükséges nyomelemeket a megfelelő mennyiségben. Illetve érdemes nézgetni a szűrő tartalmát. Ha a fehér kavicsokon (siporax pl.) nem barnás árnyalat, hanem vörösesbe forduló árnyalattal találkozol akkor baj van. Svéd barátunk volt olyan kedves és közzétett egy képet, hogy hogyan is néz ki a „PMDD-toxikált” szűrőanyag:

  http://www.defblog.se/pictures/picture1648.jpg

  A HEDDTA kelátokkal rendelkező nyomelem-koncentrátum oldat 80 SEK = 2000 Ft. (+ postaköltség). Ebből nagyjából egy életre elég mikro-tápszert keverhetsz ki magadnak. 🙂 Daniel Larsson (AGA 2. helyezett 2004-ben és több brit akvarista is ezt használja, illetve mindenki más világszerte, aki Tropica tápot használ).

 19. „nem barnás árnyalat, hanem vörösesbe forduló”
  Egy piros vödörben próbálja megkülönböztetni a barnás és vöröses árnyalatot? :/

 20. Edorn, igen, mi svédek kicsit furán gondolkodunk… 🙂

  Szerencsére beledobált 2 db. „normál” kinézetű média-darabkát egy másik bejáratott filter-ből a vöröses közé, úgyhogy végül is értékelhető a kép.

 21. Szia Zumi!
  Kérdéseim a következők lennének: Mennyi a HQI izzód Kelvinszáma és mi az izzó neve ( R7s vagy Rx7s)? A szine kékes vagy sárgás? Illetve mennyi a viztől való távolsága, hogy ne főzzek halászlevet??
  Válaszod előre is köszi.

 22. Szia!

  Én úgy tudom hogy a Rx7s az a foglalatra vonatkozik.
  A kelvin számát sem tudom pontosan mert,cseréltem tengeri izzókra.Azok 10 ezer kelvinesek voltak.Ezek 7500 körüliek lehetnek.A fénye sárgás.A távolság 20 cm.De attól ne félj hogy túl melegítenéd.

 23. Köszi Zumi!

 24. Szia Zumi,

  Szép az akvárium, én is hasonló irányba tartok (persze még az út elején) Szerintem sokat segítene sokunknak ha esetleg lenne egy hosszabb és részletesebb leírás a technikáról (pl. világítás, szűrés, megminden).

  G.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük